Historia - Botanika - Plantacja - Uprawa
Ziarna - Aromat - Cechy - Przepisy
 
Na zachowanie pełnego aromatu składają się m.in.:  

Palenie kawy

Jak uzyskuje ona swoją barwę tzw. "mnisią szatę"? Każde ziarenko kawy SATI jest palone według tradycyjnej metody - powoli i konsekwentnie, tak by zachować aromat dobrej kawy.

Opakowanie

Po starannym upaleniu kawa jest mielona, a następnie pakowana w miękkie opakowania próżniowe. W ten sposób zachowuje ona swój naturalny aromat.

Tradycyjne przygotowanie

Aby przyrządzić aromatyczną kawę należy do lekko nawilżonego filtra wsypać, zmielone ziarna, przyjmując proporcję łyżeczkę (7g) na filiżankę, a następnie powoli zalewać kawę gorącą, ale nie gotującą się wodą. Należy pamiętać o używaniu wody z małą zawartością wapnia.

Przygotowanie w ekspresie

Proszę przyjąć proporcje 1 łyżeczkę kawy (7g) na filiżankę. Zalecamy używać lekko zmielonego ziarna i wody z małą zawartością wapnia. Kawa z ekspresu jest dobrze przygotowana, gdy posiada piankę, kremową konsystencję i orzechowy kolor. Nie za jasna i nie za ciemna barwa powinna utrzymać się co najmniej 1 minutę. [Przepisy]

Przechowywanie

Należy chronić kawę przed wysoką temperaturą, światłem i wilgocią. Bardzo dobrze przechowuje się w swoim oryginalnym opakowaniu w lodówce.