Historia - Botanika - Plantacja - Uprawa
Ziarna - Aromat - Cechy - Przepisy
 

Krzew

Dziki krzew osiąga od 10 do 15 metrów wysokości. Żyje średnio 60 lat. Podczas 15 do 20 lat produkuje 4 kg owoców przy najlepszych zbiorach (średnio 2,5 kg, czyli ok. 0,5 kg zielonej kawy).
Jego konary posiadają dużo drobnych odgałęzień oraz trwałe liście - zielone, błyszczące, o owalnym kształcie. Długość liści wynosi od 8 do 20 cm, a szerokość od 3 do 7 cm. Są one faliste na brzegach i ułożone przeciwstawnie dwa na dwa.
Liście arabica są bardziej gładkie i mniejsze od liści gatunku robusta.


Typowy krzew
   

Kwitnięcie

Kwitnięcie następuje o różnej porze w zależności od klimatu i wysokości terenu. Maksymalna liczba kwitnięć to 15 w ciągu roku. Każda gałąź pokrywa się od 4 do 48 małymi białymi kwiatkami ułożonymi w kiście, rozkwitające w ciągu jednego poranka.
W przeciwieństwie do robusty kwiaty arabiki są samozapylające się i zmieniają się w jagody.

Zapach kwiatów kawowca przypomina zapach jaśminu.


Kwiaty kawowca
   

Owoc

Owoce kawowca przypominają owoce wiśni lub jagody. Są owocami jajokształtnymi o zielonym kolorze, żółte, później czerwone o długości od 17 do 18 mm. Owoc jest otulony cienką osłonką. Żółtawy, słodki miąższ zawiera 2 ziarna przypominające złączone fasolki. Dojrzewanie jest powolne, trwa od 8 do 9 miesięcy dla arabiki i od 10 do 12 miesięcy dla robusty. W zależności od gatunku, osłonka przechodzi od koloru zielonego poprzez czerwony do fioletowego lub z żółtego poprzez ciemno-czerwony do czarnego.


Owoce kawy
   

Ziarno

Miąższ zawiera wgłębienie z 2 komórkami, gdzie znajdują się 2 ziarna o jajowatym kształcie, koloru szarozielonego. Ziarna, połączone wewnętrznymi stronami, pokryte są podwójną osłonką: endocarpe lub parche (lekka zewnętrzna osłonka o blado- żółtawym kolorze pergaminu) i albumen lub srebrzystą warstwą, przylegającą do ziarna.

Obecność szczątków albumen w procesie mielenia wypalonej kawy, częste w gatunku arabica, jest znakiem jakości. Te minimalne pęknięcia zawierają jeden alkaloid i źródło aromatyczne.
[Zob. ziarna a gatunki kawy...]


Dojrzałe ziarna kawy
   
 
[Góra strony]