Historia - Botanika - Plantacja - Uprawa
Ziarna - Aromat - Cechy - Przepisy
 
Cechy kawy - SŁOWNICZEK  

 Kwaśność

Jest to zaleta kawy szczególnie poszukiwana przez koneserów. Kawę taką uzyskuje się na plantacjach wysokogórskich - szczególnie w Kenii. Słowo to stosowane jest przez ludzi profesjonalnie zajmujących się kawą. Dla amatorów "małej czarnej" bardziej stosowne jest określenie kwaskowość. Odpowiednio dobrana kwaskowość czyni z kawy napój, o którym się marzy.

 Cherry

Nazwa, którą otrzymuje owoc bezpośrednio przed otwarciem.

 Body

Określenie, które mówi o gęstości kawy. Większa gęstość kawy gwarantuje zachowanie smaku w jamie ustnej przez dłuższy czas. Kawę o takich zaletach łatwiej uzyskać z expresu, trudniej z filtra.

 Strong

Mówimy o kawie, że jest "strong" (mocna), kiedy smak kawy jest agresywny. Dla wielu amatorów kawy jest to cenna zaleta, można ją uzyskać dzięki robuście.

 Quality

Specyficzna jakość - zależy od regionu, z którego pochodzi kawa zielona. Tę specjalną jakość można uzyskać dzięki ziarnom z regionów wysokogórskich. Specyfika smaku danej kawy zależy też od jakości zbioru w danym roku (odpowiednie nasłonecznienie, wilgotność, itp.). Można się tu doszukać analogii z produkcją win o specjalnej jakości.

 Blend

Kawa powstała z mieszanek kaw różnego pochodzenia. Utarło się przekonanie, że dobra kawa jest wynikiem stosowania takich właśnie mieszanek - dużo w tym racji. Nieocenioną rolę odgrywa też "złotnik aromatów", czyli palacz kawy, który posiadł tajemnicę rzeźbienia smaku kawy gorącym powietrzem.