Historia - Botanika - Plantacja - Uprawa
Ziarna - Aromat - Cechy - Przepisy
 

Dojrzewanie

Krzewy kawowca zaczynają produkować owoce pod koniec 4 lub 5 roku. W zasadzie, owocują przez około 15 lat, chociaż zdarza się, iż nawet 100-letnie kawowce kontynuują produkcję.

Ziarna potrzebują dużo czasu, aby osiągnąć pełną dojrzałość. Okres dojrzewania zależy od klimatu i żyzności gleby.

Na zbiory należy czekać 10-11 miesięcy, aby zdrowe owoce robusty dojrzały. Ziarna arabiki osiągają dojrzałość od 7 do 9 miesięcy.


Plantacja kawy w Kolumbii
   

Zbiory

Zbiory kawy trwają przez cały rok, jednakże w różnych okresach w zależności od kraju. Od staranności przy zbiorach w dużej mierze zależy późniejsza jakość napoju.

Z powodu predyspozycji botanicznych a także uprawy kawy w regionach górzystych, zbiory mechaniczne są możliwe bardzo rzadko. Kawę zbiera się więc ręcznie. Ziarna muszą być zbierane regularnie w ciągu 10-14 dni, gdyż szybko stają się zbyt dojrzałe. Na ogół zbierane są co 15 dni.

 

Są dwie metody, aby ułatwić zbiory ręczne: można czekać, aż dojrzałe ziarna spadną albo potrząsać kawowcami tak, aby ziarna upadły na ziemię lub plandekę.

 

 

 

Należy więc przesiać ziarna, by wyeliminować nieczystości.

 

Po zbiorach ziarna muszą zostać przygotowane do oddzielenia ziarna od miąższu, który je otacza. Wyróżniamy tu dwie metody:
  - metoda sucha,
  - metoda mokra.

 



Każde drzewo daje od 2 do 3 kg dojrzałych owoców, co stanowi około 500 g zielonej kawy. Jedna osoba może zebrać aż 90 kg owoców dziennie, co w rezultacie daje ok. 13 kg zielonej kawy.


Zbiory kawy w Ameryce Środkowej


Kawa na plandekach w Afryce


Przesiewanie ziarna


Ziarna to tylko niewielka część owoców

   

Metoda sucha

Zaopatrzenie w wodę przy metodzie mokrej może stanowić pewien problem, także konstrukcja zbiorników fermentacyjnych wymaga wysokich inwestycji.

Postępuje się więc w następujący sposób: owoce są rozkładane na matach lub bezpośrednio na ubitej ziemi, a następnie często grabione i przewracane.

Aby zapewnić dokładne wysuszenie potrzeba od 2 do 3 tygodni.

 

 

 

Metoda mokra

Specjalne urządzenie zaczyna od lekkiego miażdżenia (tłuczenia) owoców, aby można było oderwać większą część miąższu. Następnie ziarna są zanurzane w dużych zbiornikach wody, gdzie ma miejsce ograniczona fermentacja, która eliminuje resztę miąższu. Operacja ta wymaga dużej ilości czystej wody - jest to kolejny ważny warunek, wpływający później na jakość napoju. Ziarna pozbawione miąższu są następnie suszone, często na słońcu. W końcu, przejście specjalnego urządzenia pozwala usunąć błonę otaczającą ziarno.

Metodę mokrą, w przeciwieństwie do metody suchej, można stosować tylko do ziaren zebranych u szczytu dojrzałości.

 


Suszenie na słońcu



Łuskanie owoców

   

Trzeba jeszcze, aby zielone ziarna kawy zostały przebrane i zapakowane w worki, najczęściej 60 kg.

Kawa jest w końcu gotowa do eksportu, do krajów konsumentów.


W porcie
 
[Góra strony]