Historia - Botanika - Plantacja - Uprawa
Ziarna - Aromat - Cechy - Przepisy
 

Zasiew

Kawę sieje się lub pikuje. W zasadzie zależy to od zwyczaju lokalnego. Praktykuje się zwłaszcza przesadzanie rozsad wyhodowanych z ziaren w rozsadniku. Ziarna wyhodowane są bezpośrednio z kawowców o dobrych zbiorach i pięknych owocach. Najlepsze owoce znajdują się na krzewach 7-8 letnich. Zbiera się tylko owoce dojrzałe.

Jeżeli chodzi o sadzonki w rozsadniku, bardzo ostrożnie odrywa się miąższ od ziarna, aby ochronić membranę, która je otacza. Ziemie, które najbardziej odpowiadają uprawie kawowca - to wykarczowane lasy. Gleba winna być lekko kwaśna, bogata w azot, fosforany i potas. Należy uważać, aby ziarna były chronione przed słońcem i wiatrem - są one strzeżone cały czas!
Po kiełkowaniu młode rośliny są rozsadzane w odległościach 25 cm. Gdy mają między 8 miesiącami a 1 rokiem, są przenoszone na plantację, gdzie zostają posadzone w odległości od 2 do 2,5 metra, w zależności od gatunku. Młode roślinki umieszcza się w dołku o średnicy 30 cm i tej samej głębokości. Arabikę umieszcza się płyciej.

W niektórych krajach, ziarna sieje są od razu na polu. Wyznacza się wówczas kwadrat lub prostokąt i umieszcza ziarna w każdym rogu lub na 2 rzędach równoległych. Gdy rośliny wyrosną ponad powierzchnię ziemi, zatrzymuje się 3 lub 4 wśród najbardziej żywotnych i robi czyste miejsce wokół.


Pielęgnacja sadzonek

 


Młoda plantacja kawy

   

Utrzymanie kawowców


Młode krzewy wymagają szczególnej opieki.
Oprócz ochrony przed słońcem i wiatrem, należy je odchwaszczać i regularnie podlewać.
W wielu krajach panuje zwyczaj sadzenia innych roślin w żywopłot ochronny. Pomiędzy szeregami kawowców uprawia się też: ziemniaki, bawełnę, bananowce i inne.

Młode kawowce, tak samo jak rośliny dorosłe, wymagają dobrej, żyznej gleby. Wszystko to, aby uzyskać kwiaty i potencjał produkcyjny owoców.


Plantacja w Kenii
   

Wrogowie kawowca

Uprawa kawowców styka się z trzema typami wrogów: insekty, grzyby i... niepogoda.

Podstawowe insekty szkodzące kawowcom, to:
  - Nematodes lub Anguillules, które atakują korzenie krzewów;
  - Staphanoderes, które pożerają owoce;
  - Insekty, które robią korytarze w pniach i gałęziach kawowca;
  - Szarańcze, mogące zniszczyć w krótkim czasie całą plantację;
  - Gąsienice, pchły, pluskwy i mrówki, które atakują wszystkie liście i owoce.

Dwie choroby najczęściej atakujące kawowce to:
  - Hemileia vastatrix, tzw. "rdza kawy", która oznacza się pojawieniem plam na liściach;
  - Fusarium xilaroide.

Kawowiec jest także podatny na choroby róż, na phtitiose i pourridies. Poza tym boi się suszy, gorąca lub deszczu, nienawidzi także mrozu, zimna i tornada...


Szkodnik na liściu kawowca

 


Chory liść

   
 
[Góra strony]