Historia - Botanika - Plantacja - Uprawa
Ziarna - Aromat - Cechy - Przepisy
 
Kilka popularnych sposobów na przygotowanie kawy:  

kawa TRADYCYJNA

50 g zmielonej kawy, 500 ml wody

Połowę kawy wsypać do specjalnego rondelka, zalać zimną wodą, gotować 3 minuty, dodać resztę kawy, zdjąć z ognia i szczelnie przykryć. Po 10 minutach podawać z cukrem, mlekiem lub śmietanką.

Zaleca się parzyć w ekspresie.



kawa PO TURECKU

60 g drobno zmielonej kawy, cukier, woda

Kawę zmieszać z cukrem w proporcji 3 łyżeczki kawy na 1 łyżeczkę cukru. Zalać wrzątkiem w specjalnym miedzianym tygielku, szybko doprowadzjąc do wrzenia. Gdy kawa kilka razy "podniesie się", przelać do ogrzanych filiżanek.



kawa MROŻONA

40 g zmielonej kawy, 300 ml wody, 500 ml mleka, 100 g cukru, wanilia, 2 jajka, 2 żółtka

Mleko zagotować z wanilią. Wanilię usunąć. Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze. Powoli dodawać mleko i ubijać, aż masa zgęstnieje. Połączyć z mocną, świeżo zaparzoną kawą, zamrozić w zamrażalniku, ubić mikserem i znów zamrozić.



kawa PO KAPITAŃSKU

50 g kawy, 500 ml wody, 4 żółtka, 4 łyżeczki cukru

Utrzeć żółtka z cukrem i stale mieszając powoli wlewać do nich gorącą, świeżo zaparzoną kawę.

Można dodać utłuczoną wanilię, cynamon i kakao lub do każdej filiżanki kawy włożyć 1 łyżkę bitej śmietanki i posypać kakao. Można też wlać kieliszek likieru lub nalewki.



A może chcesz podzielić się z nami
własnym przepisem
na przygotowanie wyśmienitej kawy?
[Wyślij przepis]