Historia - Botanika - Plantacja - Uprawa
Ziarna - Aromat - Cechy - Przepisy
 
Nasze wspaniałe ziarna...  

O jakości i trwałości dobrej kawy decyduje staranna selekcja ziaren i opracowanie odpowiednich mieszanek. SATI kupuje zieloną kawę od najlepszych plantatorów na świecie i dokonuje ich wyboru po uprzednim przeprowadzeniu odpowiednich badań na próbkach towaru. W ten sposób do listy kaw oferowanych przez SATI wybrano aż 30 różnych miejsc pochodzenia. Dotyczy to głównie Arabiki ze Środkowej i Południowej Ameryki, jak również ze Wschodniej Afryki, gdzie znajdują się jej najlepsze uprawy. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów tych wspaniałych ziaren.


Mokka Sidamo

Zawiera niewielką ilość kofeiny. Jest bardzo wyrównaną, nadzwyczaj harmonijną, łagodną i aromatyczną kompozycją. Posiada delikatny, korzenny, lekko kwaśny smak oraz niepowtarzalny kwiecisty bukiet zapachowy.

Colombia Excelso

Łagodna i aromatyczna kawa odznaczająca się niezwykłą subtelnością oraz szczególnie intensywnym i kompleksowym bogactwem zapachów.

Costa Rica Tarrazu

Uprawiana na ziemi pochodzenia wulkanicznego, na wysokości około 1600 m npm. Jest harmonijną kompozycją o lekko kwaśnym i aromatycznym smaku.

Maragogype z Meksyku

Łatwo rozpoznawalna po dużym rozmiarze ziaren, daje szczególne plony w Meksyku. Jednoczy w sobie wielkość ziaren z ich delikatnością i łagodnością.
W filiżance nabiera kremowej konsystencji i niezwykłego aromatu.

[Więcej nt. ziarna kawy]