Skip to main content

Historia

Od 1926 roku firma regionalna, rodzinna i niezależna …

Historia firmy rozpoczęła się w 1926 roku w Strasburgu, wraz z utworzeniem przez Georges Schule sklepu z towarami kolonialnymi i kawą. Przyjmując nazwę SATI, kontynuuje ekspansję w samym sercu Strasburga, tworząc pierwszą fabrykę dekofeinizacji kawy w Porcie Renu, a póżniej palarnię.

 

Chronologia naszej Firmy

1926

1926 Zaczyna się historia…

1926   Zaczyna się historia…
W 1926 roku, w Strasburgu rozpoczęła się historia SATI. Georges Schulé tworzy, przy rue des Francs Bourgeois, prażarnię, pod nazwą “A la renommée du Café
1952

1952 Alzackie Towarzystwo Palenia i Importu Kawy.

1952   Alzackie Towarzystwo Palenia i Importu Kawy.
W 1952 roku firma przyjmuje obecną nazwę: SATI (Société Alsacienne de Torréfaction et d’Importation de cafés) czyli Alzackie Towarzystwo Palenia i Importu Kawy.
1960

1960

1960
W 1960 roku, po śmierci Georges’a Schulé , jego żona Georgette Schulé przejęła działalność rodzinną.
1970

1965 Przeprowadzka do portu nadreńskiego

1965   Przeprowadzka do portu nadreńskiego
Od 1965 roku, to ona będzie inicjować przeprowadzkę do portu nad Renem oraz budowę nowej palarni i  biur w tej lokalizacji.

1970 Pierre Schulé, 2. generacja.

1970   Pierre Schulé, 2. generacja.
W 1970 r. Pierre Schulé, ich syn, dołączył do rodzinnej firmy.
1982

1982 Miękkie opakowanie

1982   Miękkie opakowanie
W 1982 r. Uruchomiono nowy rewolucyjny sposób pakowania próżniowego do opakowań miękkich wyposażonych w wewnętrzny zawór świeżości.
1985

1985 Rozwój w porcie nadreńskim

1985   Rozwój  w porcie nadreńskim
Rok 1985 jest rokiem przełomowym dla Sati: Pierre Schulé zostaje prezydentem i dokonuje znaczących inwestycji. Siedziba w Porcie Renu rozszerza się we wszystkich kierunkach:
  • Nowy magazyn o powierzchni 1600m2 do przechowywania zielonej kawy;
  • Nowa, bardziej ekonomiczna palrnia,  pozwalająca na duży wzrost zdolności produkcyjnych;
  • Nowe młyny;
  • Nowa, bardziej wydajna linia produkcyjna.
1991

1991 Nowa linia pakująca

1991   Nowa linia pakująca
W 1991, Les Cafés Sati uruchamia kolejną linię pakującą, tym razem przeznaczoną do pakowania paczek o wadze 1 kilograma, nadal próżniowo i z zaworem świeżości.
1992

1992 Sati Polska

1992   Sati Polska
Utworzenie spółki Sati Polska z siedzibą w Kwidzynie koło Gdańska.
2000

2000 Max Havelaar

2000   Max Havelaar
Sati, wrażliwa na problemy związane z istnieniem i rozwojem producentów w niektórych krajach, dołącza w 2000 roku do stowarzyszenia "Max Havelaar", które pozwala drobnym producentom sprzedawać swoje uprawy po uczciwej cenie gwarantowanej, zgodnie z kryteriami sprawiedliwego handlu.

2000 Modernizacja fabryki

2000   Modernizacja fabryki
Wreszcie, w 2000 roku, następuje kompleksowa modernizacja obiektów w Porcie Renu. Główne prace potrwają pięć lat i będą stanowiły całkowitą inwestycję o wartości prawie 5 milionów euro
2006

2006 Certyfikat IFS

2006     Certyfikat IFS
Firma posiada certyfikat IFS Food (International Feature Standard Food). Certyfikat ten umożliwia spełnienie wymogów bezpieczeństwa żywności i identyfikowalności w sieciach handlowych.
2009

2009 Nicolas Schulé, 3. Generacja

2009     Nicolas Schulé, 3. Generacja
Od 2009 roku Nicolas Schulé przejmuje prezydencję Zarządu Spółki i kontynuuje rodzinną tradycję opartą na innowacji i inwestycjach, oraz przestrzeganiu jakości gwarantowanej marką Sati.
2014

2014 Café Sati Gastronomia

2014    Café Sati Gastronomia
Stworzenie autonomicznego działu dedykowanego branży hotelarskiej i gastronomicznej: Café Sati Gastronomia.

2014 Francuski mistrz degustacji

2014      Francuski mistrz degustacji
Sébastien Maurer, Menedżer ds.jakości w Café Sati, zdobywa tytuł Championa Francji w Cup Castingu. Podczas swojego uczestnictwa w Mistrzostwach Świata w Melbourne, w Australii, zatrzymał się na 1/5 finału, 15 na 33 krajów. Test degustacyjny polega na tym, że kandydaci identyfikują, w czasie krótszym niż 8 minut, w każdym z 8 trójkątów składających się z trzech filiżanek, kawę "intruza”. Aby  dokonać właściwego wyboru, muszą wykorzystać swoje doświadczenie i utrzymując maksymalną koncentrację  przeanalizować aromaty i smaki, przed publicznością.  
2016

2016 Podwójne mistrzostwo Francji w degustacji

2016    Podwójne mistrzostwo Francji w degustacji
Sébastien Maurer, Menedżer ds. Jakości w Café Sati, zostaje podwójnym mistrzem Francji w „Cup Casting”. Podczas Mistrzostw Świata w Szanghaju w Chinach, zajął piąte miejsce w kwalifikacjach i w ¼ finału był 12 na 37 krajów.
2017

2017 Historyczny dublet dla Sati w Mistrzostwach Francji w Kawie

2017     Historyczny dublet dla Sati w Mistrzostwach Francji w Kawie
Sébastien Maurer wygrał swój trzeci tytuł w Cup Tasting (drugi z rzędu), a Veda Viraswami wygrał kategorię Torréfaction w pierwszej francuskiej edycji konkursu. Sati wysyła dwóch mistrzów reprezentujących Francję na Mistrzostwach Świata,odpowiednio w Budapeszcie i Kantonie w Chinach.

25 lat Cafe Sati Polska

25 lat Cafe Sati Polska

CAFE SATI, SUKCES ZA SUKCESEM, JUBILEUSZ ZA JUBILEUSZEM

Firma Cafe Sati Polska działa w naszym mieście bez mała 25 lat. Wywodzi się z francuskiej firmy Cafe Sati, która funkcjonuje bez przerwy od 1926 roku. Produkt, kawa Sati znajduje się wśród najlepszych kaw na rynku. Wysoka jakość kawy jest doceniana przez smakoszy... . (Puls Kwidzyna)