Skip to main content

Nasi specjaliści

Selekcja

Jak wybieramy nasze kawy… Liczy się tylko bezkompromisowość. Niezależnie od tego, czy chodzi o ziarno czystego pochodzenia czy mieszanki, co jest sekretem firmy SATI, podczas doboru ziaren nic nie pozostawia się przypadkowi.

Na początku trzeba wybrać kraj, potem ziemię, a na końcu plantację. Jeśli doświadczenie prowadzi nas do obszaru, w którym kawa ma uznane właściwości, tylko degustacja pozwoli nam zweryfikować ziarna, a tym samym wybrać plantatora, odpowiedzialnego za dostarczenie kawy.

Po dokonaniu wyboru pochodzenia ziarna, porównuje się kilka próbek, aby ostatecznie zatwierdzić , która najlepiej pasuje do pożądanego profilu filiżanki.

 

Dzięki ponad 90-letniemu doświadczeniu w zakupie zielonej kawy, firma SATI nawiązała kontakty z małymi plantacjami na całym świecie, które znane są z wysokiej jakości produkcji.

Z biegiem czasu, nasze wyprawy na spotkania z producentami, pozwoliły nam znaleźć kawy, niekiedy mało znane, ale prawdziwe  grands crus.

  • Selekcja
  • Palenie
  • Sébastien Maurer
    Degustacja